Texturskillnad i kyckling
: påverkar ett tillskott av morötter och grönkål i fodret de sensoriska egenskaperna hos kyckling?

  • Dawid Alwan
  • Patrik Johansson

    Examensarbete: Kandidatexamen

    Abstract

    Introduktion: Att påverka de sensoriska egenskaperna hos kyckling genom att anpassa fodret kycklingarna får vid uppfödningen, är ett intressant koncept som kan leda till många möjligheter. På Bosarps gård utanför Blentarp i Skåne har man arbetat med ett sådant koncept genom att tillföra morötter och grönkål som ett komplement till basfodret.Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka om morot och grönkål, som ett komplement till basfodret, påverkar kycklingköttets sensoriska egenskaper.Material och metod: För att ta reda på detta har två olika sensoriska skillnadstester använts, först ett duo-triotest och sedan ett partest.Resultat: Det fanns inga skillnader beträffande egenskaperna utseende och smak mellan kött från kycklingar som fötts upp med eller utan tillsats av morötter och grönkål i fodret, dock fanns det en signifikant skillnad avseende texturen. Morotskyckligen hade en fastare fibertextur.Slutsats: Det fanns en skillnad i texturen, som antingen kan förklaras av/bero på fodret, tillagningen, åldern på kycklingarna eller hanteringen av kycklingköttet efter slakt.

    Tilldelningsdatum2018-jun-29
    OriginalspråkSvenska
    HandledareViktoria Olsson (Handledare) & Caroline Lindö (Examinator)

    Utbildningsprogram

    • Gastronomiprogrammet

    Högskolepoäng

    • 15 hp

    Nationell ämneskategori

    • Livsmedelsteknik (21101)

    Nyckelord

    • morots- och grönkålskyckling
    • ross rowan ranger
    • duo-triotest och partest

    Citera det här

    '