I takt med att världen står inför allt större utmaningar kopplade till klimatförändringar ökar behovet av att identifiera hållbara och underutnyttjade livsmedelsresurser. Denna studie har undersökte möjligheten att integrerar den inhemska Marulafrukten i livsmedelsprodukter riktade mot barn i Sydafrika, med hjälp av Creative design metoden. Forskningen omfattade en utvärdering av Marulafruktens näringsmässiga och kemiska egenskaper genom kvalitetskontroller, inklusive pH- och Brix-mätningar, samt gas-kromatografi-masspektrometri (GC-MS) för att kartlägga dess aromprofil. En prototyp i from av en smoothies utvecklades och utvärderades genom ett konsumenttest och en enkätundersökning för att bedöma sensoriska egenskaper och attityder hos konsumenter. Resultaten visar att Marula framgångsrikt kan integreras i livsmedelsprodukter utan att kompromissa med sensorisk kvalitet. Studien identifierar också ett gap i den sydafrikanska marknaden för smoothies produkter, samt ett konsumentintresse för användning av inhemska grödor så som Marula. Dessa insikter belyser både det näringsmässiga värdet och marknadspotentialen för Marula-baserade produkter inom hållbar livsmedelsinnovation.
- Näringslära och dietkunskap (30304)
Utilization of Marula: Nutritional food products targeting children in South Africa
Åberg, F. (Författare). 2025-juni
Examensarbete: Kandidatexamen