Abstract
I Sverige är antalet elever som har F i slutbetyg i matematik hög, ca 10%. En anledning till de låga resultaten kan vara att matematiken upplevs av elever som ett ämne som är abstrakt och svårbegriplig.Denna studie undersöker och belyser faktorer som påverkar elevernas motivation att lära matematik. För att fånga elevernas egna tankar och känslor kring ämnet användes två forskningsmetoder: enkäter och semistrukturerade intervjuer. Enkäter användes för att få en överblick över 46 elevernas inre och yttre motivation på gruppnivå, 23 från årskurs 3 och 23 ifrån årskurs 8. Intervjuer genomfördes med 3 elever I årskurs 3 och 8 för att få en mer detaljerade och fördjupad bild kring elevernas motivation att lära sig matematik. Valet av metod grundades på metodernas olika förtjänster att nå fler människor (en kvalitativ metod) och generera starkare resultat (en kvantitativ metod).
Teorin som studien utgår ifrån är SDT (Self-Determination Theory) som beskriver hur motivation påverkas av prestation och beteende.
Resultatet av studien visar att elevers motivation i matematik påverkas av både inre och yttre faktorer. För att skapa och upprätthålla motivation att lära matematik kan yttre faktorer, såsom varierade arbetssätt, engagerande lektioner och goda relationer med både lärare och föräldrar, utgöra betydelsefulla faktorer. Inre faktorer, såsom elevens attityder och självkänsla gentemot ämnet, kan påverka motivationen. Positiva känslor ökar motivationen medan negativa känslor minskar den. Framtida studier och jobbmöjligheter kan fungera som en motivationsfaktor.
Tilldelningsdatum | 2023-juni |
---|---|
Originalspråk | Svenska |
Handledare | Cecilia Segerby (Handledare), Catarina Wästerlid (Bedömande lärare) & Helena Sjunnesson (Examinator) |
Utbildningsprogram
- Speciallärarprogrammet
Kurser och ämnen
- Matematik
Högskolepoäng
- 15 hp
Nationell ämneskategori
- Lärande (50303) [SSIF2011]
Nyckelord
- grundskola
- inre motivation
- matematik
- matematikångest
- motivation
- SDT (självbestämmande teori)
- yttre motivation