Vilka resurser skapar hälsa på arbetsplatsen för restaurangmedarbetare?
: en kvalitativ studie om upplevelsen av hälsoskapande resurser

  • Hanna Rockstedt
  • Sanne Roos

Examensarbete: Kandidatexamen

Abstract

Inledning: Målområdet “Arbete, arbetsförhållande och arbetsmiljö” är ett av Sveriges folkhälsopolitiska målområden som Sverige ska arbeta mot för att uppnå en god och jämlik hälsa. Arbetsplatsen är en arena där vuxna tillbringar mycket tid, vilket gör det viktigt för hälsoskapande insatser. Restaurangbranschen har många riskfaktorer och det kan därför vara bra att istället fundera över vilka resurser som upprätthåller hälsa på arbetsplatsen. Syfte: Syftet var att undersöka upplevelser av arbetsrelaterade resurser som bidrog till hälsa hos restaurangmedarbetare på ett företag i södra Sverige. Metod: Sex intervjuer genomfördes med en kvalitativ metod i form av semistrukturerade intervjuer. Det empiriska materialet har analyserats med en innehållsanalys. Resultat: Kollegorna var den starkaste resursen som bidrog till hälsa som framkom i resultatet där gemenskapen och kommunikationen med kollegorna påtalades. Andra starka resurser som kom upp var det stödjande ledarskapet och kunder som motiverade. Det framkom även förebyggande faktorer. Slutsats: Det fanns många resurser som främjar hälsa men även faktorer som förebygger sjukdom och i relation till dessa kunde två teorier appliceras och skapa en förståelse för det empiriska materialet. Genom att veta vilka resurser som fanns på arbetsplatsen så blir det lättare att sats

Tilldelningsdatum2020-aug.-26
OriginalspråkSvenska
HandledareMadelaine Agosti (Handledare) & Petra Nilsson (Examinator)

Utbildningsprogram

  • Folkhälsopedagogiskt program

Högskolepoäng

  • 15 hp

Nationell ämneskategori

  • Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi (30302)

Nyckelord

  • arbetsmiljö
  • förebyggande faktorer
  • hälsa
  • hälsoskapande resurser & restaurangmedarbetare

Citera det här

'